Lobby – de la teorie la practică (4)

De fapt aici vorbim mai mult decât de lobby: conform dlui Ilie Şerbănescu care îl citează pe preşedintele Băsescu, „contractul a fost unul în care ambele părţi (deci şi cea română, şi cea americană) voiau să fure! http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/tardive-dar-adevaruri-239126.html . E vorba de contractul dintre firma Bechtel si statul român privind autostrada Transilvania. Pentru cei care nu ştiu despre ce e vorba, contractul a fost semnat în anul 2004 când aveam guvernare PSD, iar statul român era reprezentat de premierul Adrian Năstase.

Evident că PSD -ul s-a simţit cu musca pe căciulă şi a scos-o pe Miss Piggy la înaintare: „Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, joi, că social-democraţii vor reclama compania Bechtel la Parchetul General din România şi DNA, dar şi la procurorul general al SUA şi Ministerul Justiţiei american, dacă nu răspunde până pe 15 octombrie la acuzele de corupţie lansate recent de preşedinte.” http://www.puterea.ro/articol/psd_convins_ca_bechtel_fura . Tupeul şi nesimţirea PSD nu are limite.

Dar despre ce vorbeşte preşedintele Băsescu, de fapt? „Într-un cuvânt, dl Băsescu ştie bine că aceste două instituţii (BM şi FMI, n.m.) – chiar dacă nici în particular nu formulează astfel problema! – sunt, de fapt, nişte agenturi ale marilor corporaţii multinaţionale din statele ce conduc respectivele instituţii. Sigur însă că, în calitate de preşedinte al României, nu putea spune lucrurilor pe nume şi atunci a recurs la formularea maxim posibilă, sugerând că, după câte ne-au impus şi ne-au demolat, chiar şi numai după cât ne-au frecat la cap toată ziua bună ziua de 20 de ani încoace, parcă s-ar fi cuvenit o mică atenţionare a României în ce rahat poate intra prin contractul cu pricina. Poate preşedintele a bătut chiar mai departe pentru cei care au urechi să audă: Banca Mondială şi FMI, dacă nici prin gând să ne avertizeze, de fapt ne-au îndemnat la acest contract, că doar nu era să blocheze cumva o preluare fără licitaţie tocmai din partea unei companii atât de reprezentative pentru „marele frate american” care le conduce! Cât priveşte problema furturilor părţilor în cazul contractelor publice, obiectul dezvăluirii era bine cunoscut de mult, chiar şi de către Grivei, dar lăudabilă rămâne confirmarea de la nivelul de la care a venit. Chiar dacă a venit cam târziu, cum s-ar spune post-mortem din punctul de vedere al contractului cu pricina! Dar poate încă şi mai importantă este confirmarea implicării în actul coruptiv din România a firmelor străine care nu prididesc să se plângă prin culise sau prin anchete sub acoperirea anonimatului de corupţia din România, în timp ce, de fapt, o promovează participând la şpăgi sau, ceea ce este absolut acelaşi lucru, la montaje contractuale cu preţuri exagerate, din care îşi trag profituri exorbitante pe seama statului român, preţuri enorme din care şi aşa-numita „parte română” îşi apropie câştigurile personale sau de grup tot fabuloase şi tot pe seama statului român, singurul pierzător. http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/tardive-dar-adevaruri-239126.html .

Să-şi fi pierdut domnul Ilie Şerbănescu uzul raţiunii? Nu prea cred. Cred că ştie exact despre ce vorbeşte.

––––––––––––––

Legături la postări pe aceiaşi temă:

https://dumitruluinae.wordpress.com/2011/05/09/lobby-ul-de-la-teorie-la-practica-3/

https://dumitruluinae.wordpress.com/2011/04/09/lobby-ul-de-la-teorie-la-practica-2/

https://dumitruluinae.wordpress.com/2011/04/04/lobby-ul-de-la-teorie-la-practica-1/

https://dumitruluinae.wordpress.com/2011/03/27/cum-devine-treaba-cu-lobby-ul/

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Politică și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.