Dreptul de proprietate? O aroganță.

Applicants for temporary visitor visas must show that they qualify under provisions of the Immigration and Nationality Act.  The presumption in the law is that every visitor visa applicant is an intending immigrant. Therefore, applicants must overcome this presumption by demonstrating that:…” Sursa: http://poland.usembassy.gov/visas/nonimmigrant-visas/visa-categories/visitor-visas.html (a se vedea punctul Additional Documentation).

Ce avem noi aici? O mostră autentică de birocrație americană. La prima vedere atitudinea lor este jignitoare: în fața legii americane și a sistemului de acordare a vizelor toți aplicanții sînt prezumați a fi imigranți ilegali. Nu numai că trebuie să te duci la ei cu o tonă de acte – originale și copii, declarații notariale etc. – dar trebuie să te duci și la un interviu unde cineva te descoase fără menajamente ca să vadă dacă nu ești decît un mincinos ordinar.

Directorul unui ziar financiar de la noi se întreba în urmă cu vreo șase luni de ce trebuie să Ion_Iliescu_1965_poster - Copytrăiască chioşcurile de parter din banii lui, din reducerea TVA primită de la guvern, uitînd (oare a știut vreodată?) că într-o economie liberă, bazată pe concurență și eficiență economică, comerciantul este liber să vîndă la ce preț dorește fără să fie obligat să-l justifice. Ca și cum noi am avea dreptul să-l înfierăm pentru taxa pe care publicația la care colaborează o cere pentru accesul la unele dintre articolele sale pe internet din secțiunea Corporate.

Recent dl. Vlad Petreanu ne demostra în 10 puncte (mai puțin unul, care din „rigoare” sau decență – nu-mi dau seama – lipsește ) de ce se justifică interzicerea fumatului în proprietăți private.

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Ion_Iliescu_1965_poster.jpg

Se apropie Crăciunul și îmi pare că oamenii sînt din ce în ce mai agitați. Protestează față de procedurile de identificare legală a unei firme în vederea încheierii unui contract comercial, protestează față de comercianții unde se întîmplă să se afle la cumpărături că nu au suficiente case deschise, sau suficienți brazi de plastic, sau suficienți cozonaci industriali, protestează că Digi îți taie netul direct dacă uiți să plătești într-o lună etc.

Ce au comun toate exemplele de mai sus? Proprietatea. SUA au dreptul să stabilească ce reguli doresc pentru accesul în țara lor, fie că ne place, fie că nu, fie că este moral sau nu. Buticarii au dreptul să ceară ce preț doresc ei pentru apa minerală, indiferent de cota de TVA, fie că ne convine fie că nu, iar publicațiile online pot să ceară bani pentru accesul la articole, fără să fie necesar să justifice asta cuiva. Proprietarii de baruri, cluburi și restaurante au dreptul să stabilească regulile casei, cîtă vreme aceste reguli nu sînt definite fără echivoc ca ilegale (fumatul nu este o activitate ilegală în sine, cel puțin încă nu). Marii comercianți au dreptul să se organizeze după cum pot și știu ei mai bine ca să aibe clienți mulțumiți și fideli, în condițiile în care – slavă Domnului – azi avem de unde alege. Și da, Digi are tot dreptul să-ți taie „direct” netul dacă „uiți să plătești într-o lună”. Ca orice prestator de servicii cu care nu ți-ai respectat contractul! Iar noi avem dreptul să zicem Nu, mulțumesc!

Oare ce fel de oameni „uită să-și plătească într-o lună” abonamentul la telefonul mobil?! Și se mai și revoltă!

Oameni buni, în urmă cu 26 de ani niște oameni au murit cu speranța într-o lume mai bună și în libertate. Ei bine, avem libertatea. Avem libertatea să călătorim în lumea largă, să scriem și să spunem ce gîndim. Avem libertatea să cumpărăm apă minerală de unde ne place, ce marcă dorim și să căutăm cele mai avantajoase servicii pentru noi. Avem libertatea să devenim antreprenori în speranța unui trai mai bun. Dar toate aceste libertăți dispar într-o clipă dacă nu ne asumăm și obligația aferentă. Obligația de a respecta proprietatea privată.

Sau, desigur, putem să rămînem la fel de aroganți ca și pînă acum.

Acest articol a fost publicat în Economie, Politică și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Dreptul de proprietate? O aroganță.

  1. Stefan zice:

    Domnule „Dumitru”, nu ma dezamagiti niciodata. Legi date tactic. Odata cu aceasta a trecut si cea in care liderii de partide au dreptul la coloana oficiala si cea cu pensiile speciale. Neplacut de altfel, dar ce conteaza, suntem occidentali.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.