Paradoxurile occidentului

Am citit azi un articol semnat de dl. Dragoș Paul Aligică în care, la modul impersonal, se declară șocat (uluitor și dezamăgitor) de numărul tot mai mare de voci anti-occidentale, pro-islamice etc. din spațiul public românesc. Dincolo de efuziunea sa, prin folosirea modului impersonal, dl. Aligică face sentimentele sale opozabile și celor care citesc articolul cu pricina, ceea ce e un pic neelegant din punctul meu de vedere.

Dar să vedem mai departe. Pe de-o parte dl. Aligică e înțelegător față de „occidentalii sclifositi si progresivisti crescuti si traiti intr-o istorie confortabila in care ciuma si holera sunt chestii departate geografic si istoric”, iar pe de altă parte afirmă că fără sistemul occidental de puteri și echilibre, fără ambitiile și proiectele occidentale, am fi fost parte „a mizeriei unei Gubernii rusesti sau a unei regiuni autonome intr-o forma de Tanzimat sau alta.”. Trecînd peste aspectul minor al faptului că am fost mai bine de jumătate de secol parte a unei gubernii rusești tocmai cu acordul occidentului, cred că dl. Aligică intră într-o zonă de confuzie.

Puterea sistemului occidental stă tocmai în echilibrele pe care le cultivă și pe care le protejează, echilibre în care sînt unii care vor să critice, alții care vor să slăvească, și în care toți au voie să gîndească și să spună liber ceea ce gîndesc. Totuși nouă, în aspirațiile noastre occidentale, nu ne vine bine să tolerăm voci critice, indiferent dacă acestea sunt argumentate sau nu?!

Dintr-un alt unghi, exact așa cum menționează și dl. Aligică, occidentul vine la pachet cu toate bunele și relele lui – am putea oare să luăm numai bunele și să lăsăm neatinse relele?!occident

Domnul doctor Aligică ne recomandă așadar un tratament în care trebuie să înghițim pastilele servite de domnia sa fără să întrebăm dacă există un prospect, iar dacă sînt totuși unii care fac asta, aceia trebuie puși la stîlpul infamiei pentru că își folosesc aparatul de gîndit din dotare și nu trec așa de ușor peste niște „mofturi istorice”.

A se vedea și Banana Republic 2.0

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Părerea mea și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s