Între o mînă scrîntită și dezastru

Federația Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii – The International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC) – definește dezastrul ca fiind un eveniment brusc care perturbă buna funcționare a unei comunități sau a unei întregi societăți și care produce pagube umane, materiale, pierderi economice sau de mediu ce depășesc capacitatea comunității sau societății de a face față cu propriile resurse. Deși de multe ori cauzate de natură, dezastrele pot avea origini umane. Combinația pericole, vulnerabilitate și incapacitate de a reduce potențialele consecințe negative conduc la dezastru. http://www.ifrc.org/en/what-we-do/disaster-management/about-disasters/what-is-a-disaster/

Detroit_Night_SkylineSursa: Shakil Mustafa at the English language Wikipedia

Cel puțin din perspectiva definiției de mai sus, declararea falimentului de către municipalitatea Detroit este un dezastru și era previzibil. Cum s-a ajuns aici? Mariajul dintre locuitorii metropolei și autoritățile locale poate fi descris ca nefericit, dar solid. Potrivit unui studiu Detroit este catalogat ca fiind cel mai liberal oraș din SUA, iar liberal în contextul ăsta înseamnă socialist-like (public subsidies, government „handouts” etc.). Ultimul primar republican pe care l-a avut Detroit a guvernat între 1957 și 1962. Fără multe detalii, ca în orice menaj de genul ăsta, în ultimii 50 de ani locuitorii din Motown și-au ales cei mai neinspirați primari și consilieri locali, după metoda consacrată deja și la noi – cîștigă ăl care promite mai mult, indiferent de cît de fantasmagorică e promisiunea. Rezultatul este sub forma unui deficit bugetar cumulat de aproximativ 327 milioane de dolari la nivelul anul 2012. Fără prea mare preocupare pentru veniturile bugetare care scadeau de la an la an, autoritățile locale au permis cheltuieli care depășeau posibilitățile municipalității. Oare să se fi gîndit că vor fi salvați de la faliment precum municipalitatea New York în 1975?

Dar să revenim la teorie. Potrivit lui  Chen (2011), „calamnitățile implică pierderi doar în măsura în care instituțiile umane pun oameni și proprietăți în calea distrugerii”. Își imaginează cineva că locuitorii Detroit -ului nu știau că se află în calea distrugerii? Greu de crezut. Sperau doar că nu vor fi lăsați să piară și va plăti altcineva pentru ei. Sînt doar „instituțiile umane” de vină, pentru că deși știau că expun oameni și proprietăți la distrugere, au promis un trai ușor?

Desigur, putem poza nevinovați asemenea victimelor lui Ostap Bender. Și după cum se vede treaba se găsesc tot timpul specialiști în stiințe exacte care să ne salveze egoul. Totuși, cînd e vorba de sănătatea noastră, poate n-ar fi o idee rea să mergem la doctor, chiar dacă medicina nu-i o știință exactă. Nu de alta, dar bolnavul are nevoie de ceva mai mult decît ironie și vorbe meșteșugite.

Acest articol a fost publicat în Face politică! E abonat la ziar! Şi impozitele nu vrea să le plătească., Părerea mea și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s