Întreruperea cercului vicios pentru o lume „mai dreaptă”

Am văzut declarația guvernatorului BNR Mugur Isărescu, preluată de AGERPRES, potrivit căreia „E nevoie să se întrerupă această corelaţie, acest cerc vicios între bănci şi state, în primul rând prin întărirea pactului de stabilitate, de aceea a apărut şi austeritatea. Iar, pe de altă parte, prin aplicarea aceloraşi reguli şi în sistemul bancar”. Da, declarația asta e din data de 17 Mai 2013.

O ușoară lipsă de coerență în exprimare, alegerea unor termeni nu foarte inspirați, dar asta e. Să vedem mai departe. „Sectorul privat se autoreglează. Păi criza asta ne-a arătat că ea a izbucnit nu din sectorul guvernamental, ci din sectorul privat, pentru că sectorul privat, mai ales sectorul financiar privat are această tendinţă de over shooting, creşte prea mult, (…) această paradigmă nu mai este adevărată, cel puţin eu nu mai cred în ea. Se poate autoregla şi se reglează sectorul privat singur, dar cu costuri enorme sau exportând probleme”.

Bun, deci dl. Isărescu nu mai crede în capacitatea pieței de a se autoregla. Deși e cam nehotărît. Ca și cum ar fi un fel de credință…

Pentru că zilele astea mulți își dau cu părerea cu privire la această temă generoasă, iaca mă bag și eu în seamă. Înainte de a vorbi despre capacitatea pieței de a se autoregla (sau nu), trebuie să cădem de acord că trebuie să existe un set de reguli al acesteia. Existența acestor reguli presupune din capul locului acceptarea ideii de reglementare, care nu e exclusă în nici una din teoriile economice importante. Pe urmă sînt două aspecte relevante: calitatea setului de reguli și impunerea acestuia pentru toți jucătorii. Calitatea setului de reguli este definită în contextul ăsta de bun simț (common sense), simplitate, coerență, lipsă de ambiguitate, universalitate. Impunerea egală a setului de reguli tuturor jucătorilor este de asemenea o condiție a bunei funcționări a pieței.

Confuzia pe care o fac cei care se referă la capacitatea pieței de a se autoregla ca la o „mantră seducătoare” (în contextul setului de reguli pe care îl avem acum, nici eu nu cred că ar funcționa), este că se concentrează pe efecte, iar nu pe cauze. Incapacitatea actuală a pieței de a se autoregla este cauzată de un set de reguli corupt, mult prea vast, incoerent, cu prea multe prevederi speciale pentru prea mulți jucători speciali etc.

Eu cred că adevăratele probleme sunt:

1) Suprareglementarea, folosită politic pentru obținerea puterii, însă „vîndută” poporului (doar e democrație, nu?) prin folosirea celor mai „nobile” argumente, prin susținerea egalității de șanse, prin stabilirea de reguli speciale pentru categorii speciale de jucători, în dorința de a face lucrurile „mai drepte”. Cînd argumentele „nobile” folosite de politicieni s-au perimat, au inventat altele noi. Ce înțelege poporul din asta? Că politicienii au grijă de oamenii de rînd și de problemele lor. Oare așa să fie? Uitați-vă la rezultate!

2) Incompetența și corupția ălora de fac setul de reguli. Nici nu mă mai obosesc să dau exemple.  Sînt oricum prea multe!

În contextul ăsta, afirmația dlui Isărescu citată mai înainte este futilă. Însă de la înălțimea funcției de la care a fost făcută, ridică întrebarea: e cumva politician?

Acest articol a fost publicat în Chestii care ma enerveaza, Dacă v-aţi săturat de ce vedeţi la televizor, Părerea mea și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Întreruperea cercului vicios pentru o lume „mai dreaptă”

  1. dana zice:

    Chiar ai nevoie de un raspuns?Iintrebarea ta, crede-ma, e retorica. E plecat demult din lumea finantelor

  2. F zice:

    Absolut corect. Se aplica cam peste tot. Inlocuieste „Isarescu” cu „Bernanke” si articolul se aplica cuvint cu cuvint la SUA.
    Mica nota: la pct. 2 as fi adaugat si pe cei care -implementeaza- regulile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s