Garbage in, garbage out

A început campania electorală. Miza acestei campanii electorale este câștigarea unei majorități în parlament, formarea guvernului și, chestie trecută oarecum cu vederea, guvernarea. Având în vedere starea în care se află țara noastră acum, ai putea fi tentat să crezi că ăștia care se „sacrifică” asumându-și rolul de a guverna sînt niște adevărați eroi, călăuziți de altruism și sacrificiu de sine.

Totuși, aspectul sacrificiului de sine și al altruismului contrastează puternic cu tonul, conținutul și strategiile cu care se întrec în a ne salva de la dezastru acești minunați eroi. Frapează în primul rând atitudinea acestora, care pare a fi inspirată din Ghidul nesimțitului de la un capăt la altul. Aceia care nu se înscriu în baremul minimal de nesimțire (impostură etc.) sunt rapid eliminați din competiție. Apoi frapează lipsa de competențe: în fond, chiar și depanatorii de televizoare trebuie „să știe” electronică pentru a putea salva minunatele aparate de la reciclare, chiar dacă e vorba doar de o amânare… Eroii noștri habar n-au despre economie, filosofie, istorie, fiind adesea persoane vădit inculte, lucru evident și pentru muritorii de rând. Dezbaterea se concentrează în ultimă instanță pe cine o are mai mare, dintr-un repertoriu care cuprinde nesimțirea, impostura, lipsa de competență sau anumite organe, dintre care sînt excluse cu sfințenie mintea și obrazul.

Totuși, caracterul democratic al procesului de selecție al salvatorilor noștri este asigurat: așa cum ziceam un pic înainte, ăia de nu se înscriu în baremul minimal de nesimțire sunt eliminați din competiție. De către cine sînt eliminați? Păi de către amatorii de hăhăieli, de bârfe de coafor, de manele „tari”, de urări de drum bun gen „du-te mă în p…. mă-tii!”, de argumente contondente, de șouri teve cretine și presă tabloidă, care n-au nici o problema principială cu furatul (da mă, a vândut și el niște motorină din mașina de transport public pe care lucrează, și ce dacă, tu n-ai face la fel?). Dacă ăștia din urmă n-ar fi majoritari, aș zice că-i o conspirație. Pe când așa nu am de ce să-mi fac griji.

Am revăzut recent o înregistrare a lui George Carlin: „Toată lumea se plânge despre politicieni. Toată lumea spune că-s de căcat. Ei bine, de unde-și imaginează oamenii că provin politicieni  ăștia? Nu cad din cer. […] Ăsta e cel mai bun lucru pe care îl putem produce, oameni buni. Asta este ceea ce avem de oferit. Ăsta e sistemul nostru: garbage in, garbage out.

În continuare mă ambiționez să cred că eu nu sunt din telenovela asta.

Acest articol a fost publicat în Părerea mea și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s