Referendumul ca joc de alba-neagra

Ați jucat vreodată alba-neagra, sau ați văzut vreodată cum este organizat un astfel de joc?

Majoritatea celor care joacă pierd la acest joc fără să înțeleagă cum au pierdut. Într-o oarecare măsură asta explică Paul Lungu în filmulețul de mai sus.

Am văzut însă odată unul care știa cam cum merge treaba și totuși a avut curajul să ”joace”. Strategia tipului ăsta a fost să câștige două jocuri, după care să-și încaseze câștigul și să plece, evitând astfel ”lovitura” care de obicei se dă în a treia manșă, dat fiind că nu există nici o regulă care te obligă la un anumit număr de jocuri (adesea organizatorii pierd în mod intenționat câte un joc ca să atragă mai mulți pacienți). Desigur că a câștigat cele două jocuri, pentru că erau menite să fie câștigate. După care a zis că nu mai joacă și și-a cerut câștigul. Nu a primit decât îmbrânceli, înjurături, amenințări și scuipați, de la niște ”oameni de bine” care, absolut întâmplător, erau și ei pe acolo și urmăreau jocul. Așa merg lucrurile la marginea societății.

Dar ce vedem azi? În chiar vârful societății avem o formațiune politică care după ce a venit la putere (*) a organizat un referendum – un joc până la urmă – având următoarele variante posibile:

 1. Validare cu participarea majorității și procent favorabil demiterii (câștigă);
 2. Validare cu participarea majorității și procent nefavorabil demiterii (pierde);
 3. Invalidare prin neparticiparea majorității populației cu drept de vot (pierde).

Fără să avem la ora asta rezultatele finale date de BEC, în fața unor rezultate preliminare oficiale (date de același BEC), care indică neparticiparea majorității la vot (și deci invalidare), formațiunea asta politică afirmă la televizor prin liderii săi că a câștigat! E adevărat, lipsesc din meniu scuipații, înjurăturile și îmbrâncelile (nu și amenințările).

Cu alte cuvinte, dacă rezultatul nu iese cum ne place, ne pișăm pe ele de reguli (legi etc.), pentru că avem bicepșii bine dezvoltați, iar cine are tupeul să-și ceară câștigul, o ia în freză.

Ăsta e motivul pentru care nu trebuie să joci niciodată alba-neagra… Desigur, fraierii sunt imuabili ca soarele, și la fel și smardoii.

*) Se pare că formațiunea asta a venit la putere tot cu ajutorul bicepșilor și al smardoilor plătiți, după cum se putea citi aici.

Acest articol a fost publicat în Chestii care ma enerveaza, Face politică! E abonat la ziar! Şi impozitele nu vrea să le plătească., Părerea mea și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Referendumul ca joc de alba-neagra

 1. Foarte bună comparația !

 2. Dumitru zice:

  Lovitura de stat poate fi considerata joc de alba-neagra ?

 3. Cristian ANDREI zice:

  Nene Dumitru, să înțelegem că dumneata te aflai „întâmplător” lângă o masă, sau că te învârți printre cei care își fac veacul la marginea societății și care sunt denumiți gură-cască? Cum de te-ai aflat lângă acea masă de alba-neagra taman atunci când acel tip a câștigat 2 runde?! Nu vreau să concep că ai fi un complice al dealerului de la alba-neagra, totuși! :)))))))
  În ceea ce privește referendumul, am a vă comunica ceva (i-am spus asta și unui simpatizant al acestui blog, prieten de-al meu): conform Wikipedia care citează datele recensământului din 2011, populația României este undeva în jur de 19 milioane. Scăzând doar copiii și pe cei fără drept de vot, recte 4.5-5 milioane cetățeni (nu iau în calcul și cetățenii care sunt plecați din România), rezultă că numărul celor care au drept de vot este undeva în jur de 14-14.5 milioane, iar jumătatea lor, a celor cu drept de vot, ar fi în jur de 7-7.25 milioane. Ce rezultă de aici? Rezultă că Băsescu a fost demis, în mod real, de către o majoritate covârșitoare a populației cu drept de vot! Q.E.D.
  Apoi, că să detaliez mai mult această logică a QED, vă mai luminez cu ceva: statistic vorbind (conform studiilor, nu așa, după ureche), 35-40% dintre cei cu drept de vot nu se prezintă niciodată la vot, deci ar mai rămâne un rest de aprox 5 mil de votanți reali. Faceți vă rog o simplă și elementară socoteală și dacă aveți ceva minte și rațiune, veți ajunge la concluzia pe care am enunțat-o cu câteva rânduri mai sus. Chiar și fără acest procent de 2.5 milioane care nu se prezintă niciodată la vot (la care se poate aduna și diaspora și cei care lucrează sau cerșesc în afara țării) și tot s-a realizat cvorumul ptr referendum, ba chiar a fost depășit cu mult!
  Așa încât: despre ce discutați, ce baliverne vreți să spuneți?!

  PS: Nene Dumitru, ptr dumneata și cei care încă nu sunt dumiriți asupra realității (pe care absolut toate oficinele băsiste o ascund, evident): căutați să aflați adevărul! ptr că, nu-i așa, ADEVĂRUL VĂ VA ELIBERA! (îmi cer scuze dacă aceste cuvinte pe care le-am scris cu majuscule v-au deranjat privirea)

  Vă doresc să ascensionați, vă doresc pace, lumină pură și iubire!

  PPS: nene Dumitru, m-am abonat și eu newsletterului! Sper să (mai) am ocazia să combat ideile și argumentele voastre, pe care eu voi considera că merită „de combătut”! 🙂

 4. Salut Cristian,
  Uite aici definitia populatiei stabile a Romaniei:
  „Conform definiţiei internaţionale, nu s-au cuprins în populaţia stabilă a ţării:
   cetăţenii români, străini sau fără cetăţenie cu domiciliul în România plecaţi în
  străinătate pentru o perioadă de cel puţin 12 luni sau cu intenţia de a rămâne în
  străinătate o perioadă de cel puţin 12 luni : la lucru, în căutarea unui loc de muncă, la
  studii, în interes de afaceri etc. (persoane plecate pe perioadă îndelungată);”
  Sursa: http://www.insse.ro/cms/files%5Cstatistici%5Ccomunicate%5Calte%5C2012%5CComunicat%20DATE%20PROVIZORII%20RPL%202011.pdf
  Si nu uita ca si cei 3 milioane de romani din strainatate au drept de vot, ceea ce ridica numarul celor care au drept sa voteze la peste 22 de milioane.
  Daca o sa contrazici si institutul national de statistica al Romaniei, te dezabonez de la newsletterul la care zici ca te abonasi!
  Altfel, am retinut argumentul tau: nu conteaza ce zice legea – (50% + 1 vot) din totalul alegatorilor cu drept de vot, conform datelor ministerului de interne la data de 01.07.2012, si nici faptul ca foarte probabil procentul real in conditiile astea va fi de 46-47% conform BEC.
  Ce fel de oameni sunt astia care nu au puterea sa recunoasca elegant cand au pierdut?
  Felicitari pentru renuntarea la scris cu majuscule! Cine stie, poate mai ai o sansa 🙂

 5. Dragi prieteni, dat fiind că am rașchetat câteva comentarii pe-aici și am fost acuzat că aș fi dictator (zilele astea nu mă deranjează acest apelativ 🙂 ), în continuare voi enumera formal câteva reguli simple (pe care le credeam ințelese, cunoscute etc.) care trebuie respectate de către cei care vor să comenteze și să le și apară comentariile:
  1) Nu facem atac la persoană, cel puțin nu despre cei care comentează aici;
  2) Comentariile trebuie să se refere la ideile din post, chiar dacă sunt puține și fixe;
  3) Ne asumăm că gazda poate să ne trimită de unde am venit dacă depășim limitele bunului-simț, așa cum îl înțelege aceasta. Adică cui nu-i convine, să stea acasă!
  Vă doresc toate cele bune și sper să nu fiți supărați.

 6. Cristian ANDREI zice:

  am uitat: te rog frumos să-mi dezactivezi abonamentul ptr blogul ăsta portocaliu al matale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s