Defăimătorii țării

Pe timpul regimului comunist instaurat printr-o lovitură de stat (pentru conformitate, 1947 – 1989 (1) și (2)) cea mai mișto chestie prin care criticii sistemului și persoanele cu păreri incompatibile puteau fi condamnate / închise în pușcărie (sau mai rău) era defăimarea regimului.

Securitatea comunistă se pricepea bine la asta, delictul de opinie fiind instrumentat prin ascultări telefonice, delațiune, urmăriri și înregistrări ambientale, violarea corespondenței și a vieții private etc.

Imaginați-vă că până și bancurile spuse – de exemplu într-un compartiment de tren – te puteau conduce direct ”la canal”. Variațiuni la tema defăimării regimului erau uneltirea contra ordinii socialiste și calomnierea conducerii de partid și de stat.

Ei bine, iată că, de fapt, n-am ajuns foarte departe: tovarășii de azi nu se mulțumesc cu tentativa loviturii de stat și, pentru că nu le-a prea ieșit, aplică metodele consacrate în perioada comunistă.

Pentru a arunca o lumină corectă asupra păcatului defăimării, o să încerc să fac o listă cu oameni cărora ”defăimarea” le-a cauzat anumite inconveniente. Dat fiind că lista este deschisă, vă invit să pomeniți și voi pe cei care și-au pus credința și principiile morale mai presus decât confortul personal, libertatea și chiar viața.

 1. Nicolae Labiș

 2. Gheorghe Ursu

 3. Paul Goma

 4. Dorin Tudoran

 5. Părintele Gheorghe Calciu

 6. Doina Cornea

 7. Mihai Botez

și mulți alții, pe care îmi pare rău că nu-i pomenesc aici…

Inițial nu am vrut să intru în polemica asta aici, dar ultima dudă a tovarășilor depășește cu mult orice limite democratice. Dacă nici acuma nu e clar cine sunt contender -ii, înseamnă că trebuie să închid prăvălia și să-mi iau lumea-n cap!

Acest articol a fost publicat în Chestii care ma enerveaza, Face politică! E abonat la ziar! Şi impozitele nu vrea să le plătească., Părerea mea și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Defăimătorii țării

 1. Bună seara !
  L-am preluat pentru împărtășesc ideea.

 2. Dumitru zice:

  Corect dar cam dulce. Mergea titlul Cine sunt defaimatorii tarii ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s