Întoarcerea la comuna primitivă

Am citit un articol sub semnătura domnului Adrian Vasilescu de la BNR http://www.zf.ro/opinii/opinie-adrian-vasilescu-statistica-il-contrazice-pe-moisil-9535646/

După o introducere elegantă, în care se folosește de metafora profesorului Grigore Moisil despre statistică, dl. Vasilescu face o analiză a stării de decreptitudine a economiei românești și a sărăciei românilor. Chiar dacă este sumară, analiza în cauză este cât se poate de cuprinzătoare și la obiect. Pe scurt, dl. Vasilescu ne demonstrează cu date statistice că suntem o nație de lefegii și pensionari (70,9% din veniturile unei gospodării medii vin din salarii, pensii, indemnizații de șomaj și ajutoare sociale), care trăiește în mare măsură din autoconsum, estimat la 20,3% din bugetul unei gospodării medii. Diferența de 8,8% (față de procentul cumulat al veniturilor din salarii, pensii etc. si cel al autoconsumului) reprezintă ”inițiativă privată”, care la rândul său se împarte în:

 • 3,2% venituri din dobânzi bancare, activităţi bursiere, bani trimişi acasă de românii plecaţi în lume;
 • 2,3% venituri din activităţi independente;
 • 0,2% venituri din proprietate;
 • 3,1% venituri din vânzarea produselor agricole în circuitul economic.

Dacă sunt de acord cu dl. Vasilescu în ce privește analiza, nu același lucru îl pot spune și despre concluziile pe care acesta le trage în legătură cu subiectul tratat, respectiv că soluția problemei noastre este restructurarea veniturilor și a cheltuielilor (la nivel de gospodărie), astfel încât acestea să permită extinderea producției și a investițiilor. (Dl. Vasilescu se referă la distribuția bugetului unei gospodării medii, respectiv ponderile în coșul de consum al românilor, conform INSSE).

Motivul dezacordului meu are legătură cu următoarele aspecte:

 1. Dl. Vasilescu nu face o distincție între mediul urban și mediul rural, respectiv nu ține seama că valorile medii date de INSSE, chiar dacă sunt ponderate, nu sunt calculate pe valori omogene, ceea ce face ca valorile medii prezentate să fie nereprezentative. Autoconsumul în mediul rural este estimat de unele surse la 42%, adică mai mult decât dublul mediei naționale. Aceasta era de fapt și esența butadei lui Grigore Moisil, de care dl. Vasilescu este conștient la începutul eseului, dar de care uită până la sfârșitul său…
 2. Dl. Vasilescu sugerează că, prin introducerea redusă a produselor agricole în circuitul economic ”la vedere”, economia națională este văduvită de fluxuri importante de resurse, care scapă nefiscalizate. Ce uită (sau poate nu știe?) dl. Vasilescu este că fiscalizarea excesivă inhibă libera inițiativă, indiferent de regim (asta s-a întâmplat și pe vremea lui Ceașcă și se întâmplă și acum) și descurajează munca, producția etc.
 3. Pe de altă parte, o manifestare mai recentă (cel puțin la noi) care descurajează introducerea de produse agricole în circuitul economic este suprareglementarea impusă de la nivel guvernamental (legislația fitosanitară, sanitar-veterinară etc.) care teoretic e bună, că protejează consumatorul, însă în practică permite cu acte în regulă să iasă pe piață produse de genul Soylent Green.
 4. Dl. Vasilescu mai ignoră și tendințele de oligopol specifice pieței din România, în care există un dezechilibru uriaș de putere între marii comercianți și micii producători de produse agro-alimentare, aspect care se manifestă printr-o presiune imensă asupra prețurilor la nivelul producătorilor, fapt care conduce la sărăcirea și chiar dispariția acestora. Distrugerea producătorilor agricoli autohtoni este ”pansată” cu importuri de produse declasate, care sînt ”ferite” de taxe vamale chiar de către autoritățile vamale.
 5. Nu în ultimul rând, dl. Vasilescu nu nominalizează fiscalitatea excesivă și modelul economic total nepotrivit stadiului de dezvoltare al României ca și cauze primordiale ale situației actuale, respectiv faptul că fiscalitatea trebuie să implice dezvoltare economică, socială, culturală, iar nu exterminarea subiecților.

Dar, urmând o practică împământenită, nici domnul Vasilescu nu ratează ocazia de a arăta cât de ignorant este în materie de economie și societate. Iar acesta este un caz fericit, pentru că vorbim despre un ”tehnocrat”, adică unul care știe cât-de-cât ce zice, spre deosebire de politicieni…

În condițiile astea, întoarcerea la plugul de lemn s-ar putea să nu fie o rușine, ci o cale de scăpare.

Acest articol a fost publicat în Face politică! E abonat la ziar! Şi impozitele nu vrea să le plătească., Părerea mea și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Întoarcerea la comuna primitivă

 1. toma farcane zice:

  Un alt aspect care cred eu ca apartine acestei dezbateri, este ca cei care practica autoconsumul, o fac pt.ca nu au incotro. Ce sa faca? Sa-si vanda rosiile la piata cu 5 lei ca sa plateasca 1 leu taxe din asta si sa cumpere pe urma rosiile de la supermarket cu 4.5 lei? Adica sa mai rupa din nimicul pe care il au ca sa sporeasca profitul supermarketului si volumul taxelor ce le aduna statul pentru a le risipi dupa aceea?
  E usor sa faci diverse analize si sinteze cand stai deasupra unui morman de bani adunati de la altii si gindesti doar la cum ai mai putea sa-l cresti. Atunci cind e sa fim generosi cu sacrificiul altora e foarte usor. Deasemenea unor oameni li se pare ca ceea ce fac ei, e cu mult mai important decat fac semenii lor. Adica sa numeri banii la banca nationala de pilda si stand cu fundul pe ei, sa faci diverse analize pertinente, ar fi cu mult mai important decat sa-ti cultivi cartofii care iti asigura subzistenta.

  • Toma, ai dreptate. Ar fi insa pea mult sa ne suparam pe el (AV). Necazul e cu faptul ca sunt prea multi cei care gandesc ca AV si nu vad realtitatea in toata splendoarea saraciei ei.

 2. anonim zice:

  corect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s