Câte zile pe an muncim pentru stat

În mod normal într-un an calendaristic sunt cam 250 de zile lucrătoare. Se scad Sâmbetele și Duminicile, sărbătorile legale, și cam asta e. Concediul de odihnă legal nu-l scad, pentru că acela e plătit ca și cum am fi la serviciu pe perioada lui. Din astea 250 de zile, cam cât credeți că muncim pentru stat? Păi ca să ne facem o idee, ar trebui să ne orientăm după cota de taxe (impozite, contribuții etc.). Cota de taxe pe care le plătim statului este echivalentă cu zilele de clacă impuse țăranilor acum o sută de ani și mai bine. Pentru a nu complica calculele inutil, am să ma rezum la taxele pe salarii și TVA. În mod intenționat voi ignora taxele pe proprietate (bunuri mobile și imobile), accizele pe combustibili, alcool, tutun și cafea, fără a uita că acestea se adaugă totuși poverii fiscale. Voi ignora de asemenea faptul că există cotă de TVA redus la cărți, reviste etc., deoarece ponderea acestora este minusculă. Baza de pornire a calculului meu o constituie o familie cu doi salariati care câștigă fiecare salariul mediu net pe economie, adică 1543 Lei bani în mână, respectiv TVA -ul aferent coșului mediu de consum.

Taxa pe muncă

După cum se poate vedea în tabelul de mai jos, pentru fiecare 1000 Lei bani în mână (sau pe card 🙂 ), angajatorul mai scoate din buzunar încă 820 Lei, ridicând astfel costul total al angajatului la 1820 Lei. E drept că taxele astea (820 Lei) sunt împărțite între angajat și angajator (426 Lei angajat – 52%, respectiv 394 Lei angajator – 48%), însă din punctul de vedere al angajatorului el plătește 1820 Lei pentru ca noi să rămânem cu 1000 Lei pe card. Detalii aici.

TVA -ul

TVA -ul aferent coșului mediu de consum, presupunând că din bugetul familiei de 3086 Lei (2 x 1543 Lei) se cheltuiește tot pe bunuri alimentare, nealimentare și servicii conform ponderilor INSSE este de circa 597 Lei. Dacă vi se pare că 3086 lei e un buget familial generos, citiți aici. Bun, păi tragem linie și adunăm: taxele salariale aferent venitului familial mediu sunt de 2530 Lei (3086 x 820/1000), iar TVA -ul 597 Lei, adică un total de 3127 Lei. Ce sunt ăștia 3127 Lei? Taxe lunare ale unei gospodării medii din România. Cu alte cuvinte, taxele aferente muncii noastre și bunurilor și serviciilor cumpărate sunt mai mari decât veniturile nete (grație jumulirii angajatorilor în contul nostru)!

Cu alte cuvinte, din 250 de zile, 126 de zile lucrăm pentru stat precum clăcașii, iar 124 de zile lucrăm pentru noi.

Cârcotașii o să spună că da, dar acum avem asistență medicală gratuită, învățământ gratuit, drumuri, servicii publice, sistem public de pensii, la care iobagii de acum 100 de ani nici nu visau. Așa este, dar le răspund cu următoarea întrebare: vi se pare normal ca la claca asta să fie puși numai 58,5% (5,34 milioane indivizi) din populația activă civilă de 9,14 milioane? Și dacă mai ținem cont și de faptul că dintre ăștia 5,34 milioane de salariați, cam 1,3 milioane sunt bugetari, ajungem la concluzia că, de fapt, 4 milioane de salariați țin în spate 5,6 milioane de pensionari plus cei 1,3 milioane bugetari. Acesta este rezultatul politicii de descurajare a muncii. Cât credeți că mai merge asta?

Reclame
Acest articol a fost publicat în Părerea mea și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Câte zile pe an muncim pentru stat

  1. Dorin zice:

    Pai nu era mai biune in comunism?

  2. Pingback: Antreprenoriat – ce nu se arată la televizor (2) | Blogul lui Dumitru lui Nae

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.