O posibilă soluție de ieșire din criză – capitalismul

De unde până unde? Păi n-am scapat?!

George Sylvester Counts, dincolo de aspectele politice, a identificat trei sisteme economice importante: bolșevismul, fascismul și capitalismul[i].

Despre bolșevism nu intru aici in detalii. Oricum, am avut destul și mai avem sechele.

Conform lui G. S. Counts, fasciştii pledează pentru un stat atotputernic, cu o economie reglementată, dedicată naţiunii; utilizarea şi primatul proprietăţii private  și a antreprenoriatului sunt reglementate și sunt condiţionate de servirea prioritară a interesului naţional sau de stat; folosirea întreprinderilor de stat acolo unde întreprinderile private dau greș sau sunt ineficiente, şi autarhia. Dacă scoatem autarhia din alegația lui G. S. Counts, vom constata că descrierea facută de acesta seamană destul de mult cu ceea ce avem noi astăzi.

Conform lui Lucian Croitoru, ”capitalismul înseamnă o succesiune de alegeri libere responsabile pe care le fac entitățile private (oameni sau firme) dat fiind un set de reguli bune[ii]. După cum tot domnia sa afirmă, ”nu se poate spune că alegerile libere private au fost întotdeauna responsabile și că nu au contribuit la criza actuală. Dar, cu certitudine, când a izbucnit criza financiară, regulile nu mai erau demult bune”.

Pe de altă parte, dl. Octavian-Dragomir Jora spune – vorbind despre ideea de intreprindere – că ”Principiile ei fondatoare, fie că vorbim de micro-întreprinderea simigerie-gogoşerie, fie de uzina de maşini grele, fie de corporaţia conglomerată multinaţională sunt, simpliciter, trei: capital, antreprenoriat şi proprietate. Alterarea oricăreia dintre aceste funcţii se traduce într-o configuraţie care din net productivă devine net risipitoare.[iii]. Intervenționismul din ce în ce mai pronunțat al statului, sub motivații dintre cele mai diverse – de la grija nemărginită pentru sănătatea consumatorilor până la sistemul fiscal, care nu face decât să reia ideea ”de la fiecare după posibilități, pentru fiecare după nevoi”, a alterat pe lângă ideea de antreprenoriat și proprietate, chiar și bunul simț al omului de rând.

Concentrarea economică nemaintâlnită justificată prin creșteri de eficiență, sinergii și valoare pentru acționari este pe cale să omoare ideea de concurență și piața liberă. Iar statul își asumă tot mai mult rolul de jucător.

E clar ca nu mai avem un set de reguli bune. Rezultatele o arată. Însă inainte de a da vina pe capitalism, ar trebui să ne mai gândim odată. Intrebarea care rămâne, cine va avea puterea să rescrie regulile?


[i] Counts, George Sylvester – Bolshevism, fascism, and capitalism : an account of the three economic systems, New Haven : Institute of Politics by the Yale University Press, – Institute of Politics publications, Williams College, 1932 http://trove.nla.gov.au/work/12539157#

Acest articol a fost publicat în Face politică! E abonat la ziar! Şi impozitele nu vrea să le plătească., Părerea mea și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la O posibilă soluție de ieșire din criză – capitalismul

 1. au existat 2 modele opuse (capitalismul și socialismul) plus cel auto-intitulat „a treia cale” (fascismul).
  – capitalism: economia e formată din small-business (cu echivalentul mioritic, semi-tembel, de IMM-uri; de fapt, small-business = SRL), adică din afaceri personale, care le aparțin unor oameni în carne și oase.
  – socialism: economia e formată dintr-o singură afacere, națională, care îi aparține statului.
  – fascism: economia e formată din câteva afaceri foarte mari, corporații (societăți pe acțiuni), care le aparțin unor grupuri generice, nepersonalizate (un fel de bucăți din stat) – adică ceva intermediar între capitalism și socialism.

  până acum, capitalismul ca atare n-a dat rateu niciodată și niciunde.
  absolut toate baiurile au fost provocate de entități masive, aflate într-o proprietate „dialuată”, și nu de unități mici, în proprietatea lui Ionescu sau Popescu.
  adică toate bubele capitalismului au fost provocate de elemente de non- sau chiar anti-capitalism.

 2. vivi zice:

  Nu ar fi mai bine sa se revina la vechile reguli ? Se mai poate ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s