ONG -ul, reţelele sociale şi românii

Un prieten mi-a atras atenţia ieri asupra unui articol apărut în ediţia electronică a cotidianului România Liberă. Cică mii de tineri s-au împrietenit cu anticorupţia.  Mai exact, s-au afiliat grupului deschis de pe Facebook numit Erupţie Anti-Corupţie. Nu intru în detalii pe care le puteţi citi şi singuri.

Chestia e că am avut o senzaţie de deja vu. Cam la fel ca atunci când Traian Brad şi frate-său mai mic, Romi Brad, aflându-se în Cedar City, îi mărturiesc „profetului” că scopul lor era acela de a-şi găsi fratele, Johnny Brad, scoţând plini de candoare şi un afiş cu figura acestuia pe care scria WANTED DEAD OR ALIVE.

Miile de tineri sunt doar vre-o mie, corupţia e combătută cu campanii PR şi susţinută de ONG -uri cu finanţare obscură, iar apartenenţa la un grup de genul ăsta a devenit un fel de insignă trendy, a cărei semnificaţie reală a căzut în derizoriu. Esenţialul care este pierdut cu vederea (mai degrabă ignorat cu bună ştiinţă?) legat de fenomenul corupţiei se poate sintetiza – după părerea mea – în felul următor:

  1. există tipare culturale specifice, care fac foarte tolerabilă corupţia la toate nivelele societăţii noastre: medicului, oricât ar fi de bogat, trebuie să-i faci un „cadou de mulţumire”; dirigintei (sau educatoarei, după caz) trebuie să-i oferi câte o „mică atenţie” ca să poată netezi – nu-i aşa? – drumul odraslei, începând cu grădiniţa şi terminând cu liceul; poliţistului de asemenea trebuie să-i dai şi lui ceva, pentru că el are dreptate întotdeauna – cine suntem noi să punem sub semnul întrebării observaţiile sale? – şi, în plus, e om şi el; când  un primar / prefect / ministru etc.   este dovedit conjunctural ca fiind corupt şi  faci comentarii critice, eşti urgent catalogat ipocrit: „da’ ce bă, tu dacă ai fi în locul lui n-ai face la fel?”; nu rămâne decât să te hotărăşti dacă vrei să te rezumi la eticheta de ipocrit sau să promovezi la cea de cretin…
  2. politicienii care au imaginat modele birocratice favorizante ale corupţiei – de exemplu legislatia fiscală aberant de stufoasă impusă la cele mai de jos nivele ale iniţiativei private; acesta nu este un fenomen întâmplător, ci este bine studiat, iar miza este cât se poate de electorală.
  3. lipseşte educaţia civică la toate nivelele – ca materie de studiu în care să se analizeze mecanismele corupţiei (lobby, PR, ONG -uri ca instrumente de disimulare a corupţiei) şi în care să fie „disecate” toate cazurile istorice de corupţie monumentală: afacerea Strousberg, afacerea căii ferate Braşov – Cluj – Oradea de la jumătatea sec. XIX, afacerea Skoda , afacerea SPAD, dar şi o listă respectabilă cu scandaluri de corupţie internatională.

Da, corupţia este o chestie nasoală. Dar nu va niciodată eradicată de către cei care beneficiază cel mai mult de pe urma ei. Banii care se strâng în vămi şi la toate organele de control ale statului (din păcate sunt multe: ANAF, Garda Financiară, Garda de Mediu, ANPC, ANSV, ITM etc.)  nu rămân doar la funcţionari… ci merg la protectorii din mediul politic, cei care fac legile şi care trebuie să finanţeze alegeri din ce în ce mai costisitoare. Ah! şi era să uit: inculsiv alegerile (presupus democratice) sunt câştigate prin mită. Şi n-am văzut politician de seamă condamnat pentru asta.

Din punctul meu de vedere, genul de organizaţii sau structuri la care face referire articolul RL nu sunt decât nişte variante de sec. XXI ale UTC şi UASCR (cu finanţare diferită) din rândul cărora se vor alege directorii de comunicare de mâine.

Acest articol a fost publicat în Părerea mea. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s