Ike

Acesta este diminutivul cu care era apelat Dwight D. Eisenhower.

În 11 August 1954, la o conferinţă de presă, spunea:

„Toţi dintre noi au auzit de acest termen „război preventiv”, încă din primele zile ale lui Hitler. Îmi amintesc că este prima dată cînd l-am auzit. Astăzi şi acum, dacă noi credem chiar şi pentru o secundă că  fisiunea nucleară şi fuziunea, acest tip de arme, ar fi folosit într-un asemenea razboi – ce este un război preventiv?  
Aş spune că un război preventiv, în cazul în care termenul ar avea un sens, ar fi similar cu un fel de acţiune rapidă a poliţiei prin care s-ar putea evita un cataclism teribil ulterior.
Un război preventiv, după mintea mea, este imposibil astăzi. Cum aţi putea avea unul, dacă una dintre caracteristicile sale ar fi numeroase oraşe transformate în ruine, numeroase  oraşe cu mii de victime, infrastructura de transport, medicală şi de orice fel distrusă? Ăsta nu este război preventiv, este război în toată puterea cuvântului.
Nu cred că există un astfel de lucru şi, sincer, nici măcar n-aş asculta pe cineva în mod serios care ar vorbi despre un asemenea lucru...” 
 
 

http://en.wikipedia.org/wiki/Preventive_war

http://en.wikipedia.org/wiki/Preemptive_war 

 
 
 
 
 
 
Acest articol a fost publicat în Face politică! E abonat la ziar! Şi impozitele nu vrea să le plătească.. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s