Asigurarea obligatorie pentru locuinţă – o nouă porcărie socialistă (capitalistă) românească

Pe 15 Ianuarie 2011 este termenul limită până la care vă puteţi încheia o poliţă de asigurare obligatorie pentru locuinţă, după care există riscul de a încasa amenzi pentru neîndeplinirea acestei prevederi legale obligatorii.

Nu o să dezbat aici aspecte tehnice legale, ci temeiurile aberante şi nesimţite pe baza cărora statul român dă legi împotriva interesului cetăţenilor săi.

Dar s-o luăm cu începutul: societăţile de asigurări care deţin împreună acum peste 75% din piaţă sunt, în general, corporaţii transnaţionale cu bugete şi interese cu mult mai mari decât ale unei ţări precum românica noastră dragă. În multe cazuri fac parte din aceleaşi structuri ca şi societăţile bancare care domină piaţa.

După porcăriile pe care le-au vândut pe tema asigurărilor de viaţă cu componentă de acumulare şi a fondurilor de pensii private (sau administrate privat), după modificările discreţionare în domeniul asigurărilor auto (obligatorii şi facultative), acum se serveşte o nouă „prăjitură”: domeniul imobiliar.

O să ziceţi, „bine, dar ăştia sunt de capul lor???”.

Răspunsul este (ca de obicei, ha, ha, ha!) şi da, şi nu. Păi da, pentru că au o putere colosală (beneficiază de lobby la nivel internaţional, atât politic, diplomatic, cât şi economic), având o putere de influenţare care nu poate fi ignorată, precum şi de campanii PR finanţate cu sume uriaşe, pentru influenţarea percepţiei vulgului… Şi nu, pentru că, la fel ca în zorii democratiei reprezentative, marii afacerişti (bancheri, comercianţi, industriaşi etc.) işi cumpără unul sau mai mulţi  „reprezentanţi aleşi” (a se citi politicieni, parlamentari, primari etc.) şi finanţează partide şi campanii electorale în schimbul obţinerii unui climat legislativ favorabil. Favorabil lor, evident 🙂

Rezultatul? O lege prin care este obligată să contribuie toată lumea, menită să ajute pe cei aflaţi în dificultate („întrucât  produsul are o componentă de protecţie socială„), dar de care nu beneficiază  decât ăia care nu vor avea (aproape) niciodată nevoie (teoretic, că birocraţia nu şi-a spus încă ultimul cuvânt).

Pe scurt:

1. Asiguratorii nu vor încheia poliţe de asigurare pentru proprietarii aflaţi în zone cu risc seismic, de alunecări de teren sau care au fost inundaţi recent. Păi, atunci pentru cui este destinată legea asta??? Mie, care stau pe un deal, într-un bloc de beton care nu va cădea nici la un cutremur de 8 grade (la ăla din „77 n-a căzut nici măcar praful de pe pereţi, ci doar cratiţa cu fasole a lui soacră-mea şi peştele de sticlă de pe televizor 🙂 ), care nu va fi inundat decât dacă parlamentul româniei va scufundat la 20 de metri sub ape, iar de alunecări de teren nu prea s-a auzit prin zonele astea???

2. Raportul dintre prima de asigurare, respectiv suma asigurată, pentru casele „normale” (blocuri de locuinţe socialiste, case din cărămidă, făcute după toate canoanele bulangiilor de la comisiile de urbanistică din primării etc.) şi casele din chirpici (construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic, adică pământ, bălegar, paie, surcele etc.) este de 2 la 1, în timp ce raportul la valoarea de piaţă este mai mare de 10 la 1. Adică, toţi mojicii sunt favorizaţi (electoral, evident) în defavoarea plătitorului net de impozite. Dacă nu-mi convine, am „libertatea” să-mi închei şi o asigurare facultativă pentru locuinţă, care nu e deductibilă dpdv fiscal, evident…

3. Pentru asistaţii sociali, aproximativ 400.000 de proprietari, primele de asigurare vor fi plătite de administraţii din bugetele locale. Astfel, aproape 6,6 milioane de euro urmează să fie plătite de administraţii asigurătorilor. Adică vom plăti şi pentru săracii care nu plătesc impozite (oficial nu au venituri) şi puturoşii care stau acasă pentru că ” nu se merită” să munceşti pentru un salariu sub 1000 Lei pe lună”.

Vorba lui Octav, de unde le scoateţi p-astea cu „un an mai bun, mai bogat, mai fericit”?

Acest articol a fost publicat în Chestii care ma enerveaza, Părerea mea și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s