Legalitatea şi România

Am citit azi un articol din ziarul Romania Libera. Articolul se numeşte „ România leneşă” şi începe aşa:

„O amendă neplătită ar putea să se transforme în ore de muncă în folosul comunităţii, potrivit legii. Deşi bugetele primăriilor din ţară înregistrează pierderi mari din cauza amenzilor neplătite, contravenienţii fentează statul şi scapă şi de amenzi, şi de muncă.”

Nu am nici spaţiu şi nici chef să pun aici un articol de o calitate slabă. Motivele pentru care iau în discuţie totuşi articolul sunt atitudinea pe care o reflectă şi exemplele pe care le oferă. 

Atitudinea

În chiar debutul articolului (pe care l-am şi citat), autoarea vorbeşte despre „pierderi mari din cauza amenzilor neplătite”. Pierderea[i], în sens larg, presupune existenţa şi proprietatea prealabilă asupra subiectului la care se referă (bun material, sentiment, bani, drept etc.) . În cazul nostru avem nişte potenţiale încasări din amenzi care nu au existat anterior „pierderii” şi asupra cărora bugetul local (sau de care-o fi ăla) nu a avut un drept de proprietate anterior.

Desigur că linia care desparte nuanţele anterior=”într-adevăr pierdere” şi ulterior=”vise umede de miliţieni” este foarte subţire, însă ne vom concentra puţin pe ideea bugete. Ale primăriilor din ţară.

Bugetul reprezintă totalitatea prevederilor de venituri şi cheltuieli. În general, bugetele se construiesc în aşa fel încât prevederile de cheltuieli să fie mai mici sau cel mult egale cu prevederile de venituri. Dacă în execuţia bugetară veniturile sunt mai mari decât cheltuielile, vorbim de profit, în caz contrar având pierdere. În acest context economic al bugetelor, da, pierderea este neîmplinirea unor venituri prezumate într-o construcţie bugetară, nemaiexistând condiţiile de existenţă şi proprietate anterioară.

Terminăm astfel cu teoria şi ajungem la concluzii:

 1. Autorităţile (locale, centrale, statul în general) bugetează amenzi ca sursă de venit la buget;
 2. Amenzile bugetate, au valoare de plan, iar nerealizarea planului poate însemna management defectuos sau incompetenţă, iar politicienii nu-şi doresc (Doamne fereşte!) ca numele lor să fie asociat cu aşa ceva, deşi ei au funcţiile (ministru, primar, prefect, consilier local etc.) şi întreaga răspundere;
 3. O analiză mai atentă (deşi nu este neapărat necesară – se vede din spaţiul cosmic, până şi copiii mici ştiu) relevă că bugetele locale anuale suferă de urmatoarele maladii: nu pornesc în construirea lor de la veniturile estimate pe baze realiste cu dimensionarea cheltuielilor în funcţie de acestea, ci de la cheltuieli – veniturile prezumate fiind mărite din pix să le acopere; cheltuielile bugetate sunt umflate de clientela politică, care finantează partidul; scopul principal al cheltuielilor bugetate nu este acela al rezolvării problemelor comunităţilor, ci al publicităţii electorale (slavă Domnului că din când în când coincid!); nu în ultimul rând, incompetenţa, traficul de influenţă, nesimţirea.
 4. În condiţiile enunţate anterior, veniturile sunt „adaptate” astfel încât să acopere măcar pe hârtie cheltuielile. „Adaptările” la care mă refer sunt de fapt amenzile bugetate. Dacă, de exemplu, bugetului comunei Devis nu-i „ies” 1 milion de Lei la venituri prezumate, acestea sunt pur şi simplu trecute la capitolul „venituri din amenzi”, echilibrându-se astfel dragul de buget.
 5. În momentul în care încasările bugetare rămân în urma veniturilor bugetate, încasându-se doar ceea ce era previzibil în mod real că se va încasa, politicienii încep să se agite: lansează campanii PR prin care este scoasă vinovată toată lumea în afară de ei, trimit hoardele de miliţieni să dea amenzi pentru orice (punându-le în vedere că trebuie să-şi facă planul, altfel…), dau vina pe criză, pe opozitie etc.

Nenorocirea – din punctul meu de vedere – este că întreg sistemul este construit aşa. Sistemul legal a fost modificat de aşa natură încât să permită amenzi din orice.

Exemplele

Sursa: http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/romania-lenesa-205180.html#bannerRetras

Să fiu bine înteles: legile şi repectarea acestora sunt absolut necesare, însă amendarea unei femei, respectiv condamnarea la 4 luni de muncă în folosul comunităţii (250 de ore) pentru motivul că a refuzat să dea şpaga agenţilor comunitari (sper că nu aveţi îndoieli cu privire la asta) şi îşi câştigă existenţa din vânzarea roadelor propriei munci, în condiţiile în care sărăcia e la ea acasă la mulţi dintre români, ar trebui să fie considerată o ruşine naţională. Dar nu e.

Indiferent de ce cred alţii, mie îmi e ruşine că trăiesc într-o ţară cu oameni care-şi fac un titlu de glorie din aducerea în faţa justiţiei a cetăţeanului sărac care-şi duce zilele prin muncă cinstită.

Acest articol a fost publicat în Părerea mea. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Legalitatea şi România

 1. Nicolae G. zice:

  Am sa vorbesc putin pe langa subiect.
  Dn pacate sunt multi cei care nu inteleg astfel de lucruri (textul de mai sus), justetea unor astfel de argumente. In esenta problema societatii in care traim este tocmai lipsa civilizatiei, cultivata de insusi statul roman. Problema este, in situatia data, cum se poate iesi de aici? In paranteza: ar trebui sa ne punem problema asta toti cei care o putem face si chiar daca nu putem face ceva concret, macar sa vorbim pe la colturi, sa ne facem o idee despre potentialul unei schimbari in bine a tarii asteia.
  Revenind la ideea de civilizatie, unii o adopta prin educatie iar altora ar trebui sa le fie impusa, prin lege. Asa se intampla peste tot in lumea civilizata. Asadar nu este neaparat rau daca exista „planuri pentru civilizarea tarii” (planuri de amenzi), rau este ca acest lucru se face numai la oamenii de jos. Si asta nu este civilizare, ci mai degraba o politica de forta.

 2. Bine mai Nicule… Sa zicem ca ai dreptate. Dar fii atent: legile sunt facute de politicieni. Politicienii au nevoie de alegatori ca sa-i voteze. Pentru asta trebuie sa se faca simpatizati de catre grupul tinta si nu trebuie sa dea legi care le-ar jigni sau tulbura electoratul. Pe de alta parte, aplicarea legilor este facuta de oameni si institutii de asemenea controlate politic, iar interesele sunt aceleasi. Rezultatul este acela ca, la fel ca in cazul unui copil razgaiat, cu doi parinti care se lupta pentru a castiga simpatia copilului facandu-i toate poftele, totul merge spre dezastru. Daca suprapunem peste chestia asta strict principiala componenta lucrativa a grupurilor economice de interese care formeaza partidele, rezultatele sunt si mai si. Arunca o privire in piata Rahova. E o masina de facut bani. Profita si politicienii si locuitorii din zona. Militienii dau amenzi numai alora care nu platesc taxa de protectie. Aici nu mai e vorba de civilizare, e legea junglei. Legile alea din monitorul oficial sunt numai pentru fraieri.

 3. HotAir zice:

  Din pacate, Romania a ajuns dintr-o tara condusa de un cizmar schizofrenic o tara condusa de cocalari, mai spalati sau ma soiosi (cu foarte mici exceptii). Poporul roman nu are in momentul asta o masa critica de oameni de calitate care sa poata determina o schimbare in bine, in contextul national si international actual. Orice legi ar fi votate, nu s-ar schimba absolut nimic pina cind poporul nu se schimba (cum, e alta poveste). Politicienii si legile pe care le fac nu sint decit intruchiparea „Romaniei profunde”, combinate cu variate influente externe (ca sa fim clari, Basescu, capul pestelui, e coada de topor a bancherilor internationali). Asta e, sintem prinsi in menghina si nu avem cum iesi cu usurinta.
  In incheiere, data fiind lipsa de oameni de baza, nu vad o iesire din cacaua asta fara o influenta masiva externa pozitiva, si/sau fara incetarea influentelor negative externe, care sa determine o schimbare de mentalitate, sa opreasca exodul bunului simt.
  Excelent articol.

 4. Pingback: O lecţie de istorie « Blogul lui Dumitru lui Nae

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s