Mirajul Uniunii Europene – azi despre pensiile funcţionarilor europeni

Pensiile în aur ale Europei

Sursa: http://www.lepoint.fr/economie/les-retraites-en-or-de-l-europe-19-05-2009-344867_28.php

Traducere: Dumitru lui Nae

Citiţi şi studiul Etude-Hauts-Fonctionnaires-Europeens

Bine, nu chiar pensii de aur ca ale unui CEO, dar 129 foarte – înalţi oficiali ai Uniunii Europene (comisari, judecători, grefieri …) nu au de ce să se plângă cu adevărat. Nici un plan de pensii al Serviciului Public (adică de stat, n.m.) din cele 27 de state membre nu este atât de favorabil. Şi pentru care, un comisar european, un judecător, un avocat general al Curţii de Justiţie… nu plăteşte nici o contribuţie, spre deosebire de  oficialul european lambda (ăla mic, n.m.) care plăteşte 10.90% din salariul său de bază.

Dar pentru aceste zero-contribuţii, înalţii funcţionari ai UE beneficiază de servicii de lux detaliate într-un raport care este pe cale de a fi publicat de Sauvegarde Retraites (http://www.sauvegarde-retraites.org/), asociaţie cunoscută pentru insistenţa sa în urmărirea abuzurilor. Aşa că, atunci când abandonează funcţiilor lor, stăpânii Uniunii pot ajunge până la 70% dintr-un salariu final foarte confortabil. Veniturile acestor „super-birocraţi” se ridică, în medie, la 21260 de euro lunar. În partea de jos a grilei, Grefierul Curţii de Publice ia 16327 de euro. În partea de sus, preşedintele Curţii de Conturi primeşte 23405 de euro, iar cel al Curţii de Justiţie 26651 de euro, asta fără alocaţiile pentru familie şi alte suplimente (de exemplu, mai mult de 2.000 de euro pe lună pentru 3 copii!).

Pentru a obţine cei 70% din salariul lor final pentru pensionare, înalţii funcţionari ai UE nu au nevoie să rabde 40.5 ani, ca în sectorul privat în Franţa. E suficient să-i ţină 16 ani. Adevărul ne obligă să spunem că se întţmplă rar să fie atins acest prag critic având în vedere durata mandatelor, dar chiar şi o scurtă „trecere” este avantajoasă. Astfel, Jacques Barrot, vicepreşedinte al Comisiei pentru transport, după doar cinci ani de mandat, va avea dreptul, în Octombrie (2009, n.m.), la o pensie de 4,728.20 de euro.

Cei care pleacă se pot aştepta să primească între 300.000 şi 500.000 de euro

Adevărul ne obligă să spunem de asemenea faptul că aceste pensii sunt cumulabile cu cele obţinute în ţările de origine. Iar în cazul părăsirii postului înaintea vârstei de 65 de ani, cei 129 de privilegiaţi ai Uniunii sunt protejaţi de paraşute confortabile. Sub forma unei „indemnizaţii de relocare”, stiut fiind că toate costurile (transport, asigurări …) sunt, în plus, suportate de Uniune. Se adăugă o „indemnizaţie de tranziţie” plătită lunar timp de 3 ani, calculată ca un procent din salariul de bază in funcţie de durata mandatului efectuat (40% pentru mai puţin de 2 ani, până la 65% pentru până la 15 de ani). O restricţie, cu toate acestea: odată mandatul completat, în cazul în care înaltul funcţionar european exercită o nouă activitate, remuneraţia sa nu trebuie să depăşească, inclusiv indemnizaţia de tranziţie, ceea ce a câştiga la Bruxelles sau Luxemburg.

În total, cumulând cele două indemnizaţii, cei care pleacă (dar care nu au împlinit vârsta de pensionare, n.m.) pot spera să primească între 300.000 şi 500.000 de euro, care nu afectează cu nimic drepturile de pensie viitoare. Nu-i rău pentru nişte manageri mai mult decât bine plătiţi (preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu 29504 de euro, ia mai mult decât preşedintele Statelor Unite) şi care, cel mai adesea, se reînrolează în zona administrativă de unde au plecat, în politică sau intrând în domeniul privat. Concluzia Sauvegarde Retraites: „Este o ruşine, administraţia UE, garant al ortodoxiei bugetare şi atât de promptă să facă pe jandarmul cu statele membre care nu respectă principiile de bună gestionare şi rigoare economică, conduce, pentru ea însăşi, pe cheltuiala contribuabilului, o politică laxistă total ruptă de realitate.”

Articol publicat prima dată în data de 19.05.2009.

Acest articol a fost publicat în Chestii care ma enerveaza. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Mirajul Uniunii Europene – azi despre pensiile funcţionarilor europeni

  1. Cand vad atata inversunare la cunoscuti de-ai mei, ma intreb daca isi mai fac iluzii cu privire la maimutzele care constituie asa-zisa clasa politica romaneasca. Ei nu fac decat sa copieze birocratii nesimtiti din UE, adaugand, evident, un pic de farmec personal si o nota delicata autohtona cu miros de telemea de oaie.
    Iar pentru tovarasii de la finante pe care i-a gasit sa faca proteste „spontane” le dedic cu drag un desen frumos de-al lui Mardale: http://www.catavencu.ro/foto/mardale-18225.html
    Noi sa fim sanatosi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s